Samen vooruit
okt 21

Samen vooruit

Brans Metaalbewerking is ijzersterk in vakwerk. In 1978 startte het familiebedrijf met handmatig (metaal)bewerken, maar inmiddels beschikken ze over een geavanceerd machinepark. Het bedrijf telt op dit moment 15 medewerkers en is gespecialiseerd in CNC frezen en draaien van middelgrote series van 25 tot 10.000 stuks. Betrouwbaar en eerlijk, dat is waar ze voor staan. Je kunt bij Brans Metaalbewerking dan ook een hoge kwaliteit en uitstekende leverbetrouwbaarheid verwachten.

Onrust en werkdruk

Op het moment dat SpartnerS werd benaderd, liep het team over door de werkdruk. Echter, de te verwachten omzet bleef daarbij achterwege. Reden voor Rolf Brans, directeur eigenaar van Brans Metaalbewerking, om SpartnerS te vragen eens mee te kijken om een betere structuur in de organisatie op te zetten en te helpen meer omzet te creëren. Rolf vertelt er het volgende over: “Verantwoordelijkheden waren zwevend waardoor er veel ruis in de communicatie intern was en onrust in de organisatie heerste”.

Het team liep over door de werkdruk, maar de te verwachten omzet bleef daarbij achterwege

Taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden bepalen

Om op korte termijn rust in de organisatie te krijgen koos SpartnerS adviseur Pim van Dorp er allereerst voor de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden te bepalen. Hiervoor werden sterktes en zwaktes opgesteld, doelen werden besproken en kernwaardes werden bepaald. Deze zorgden voor de basis waarop de verantwoordelijkheden vastgesteld konden worden.

Na deze intern gecommuniceerd te hebben, werden taken en verantwoordelijkheden van het leidende team duidelijk binnen de gehele organisatie. Hierdoor durft de directie nu meer te delegeren en teamleden aan te spreken op hun verantwoordelijkheden. Teamleden nemen zelf ook meer verantwoordelijkheid en beslissingen kunnen sneller door henzelf genomen worden. Behalve rust in de organisatie, heeft dit ook een positief effect op de leverbetrouwbaarheid opgeleverd.

Taken en verantwoordelijkheden van het leidende team werden duidelijk

Coaching op verkoop

Parallel hieraan werd gestart met coaching op het gebied van verkoop. Dit richtte zich er met name op het team meer vertrouwen te geven op het gebied van verkoop en ook het contact met klanten leren leuk te vinden. Er werd een planning gemaakt van verkoopactiviteiten waarin het nabellen van offertes en de contactmomenten met klanten werden opgenomen.

Eigenlijk waren de eerste resultaten al zichtbaar na de eerste sessie met het verkoopteam, maar na 6 weken was er echt een hele reeks aan afspraken voor klantenbezoeken ontstaan. Concrete successen waren:
– Een order voor een nieuwe klant;
– Een 2e kans bij een bestaande klant;
– Het budget dat bij een aanvraag al direct door een klant werd meegegeven;
– Proefstukken die toch gefactureerd mochten worden bij een proeforder omdat de klant zo tevreden was over de samenwerking;
– Een nieuwe relatie opgebouwd met een gerenommeerde OEM-er in Noord-Limburg via LinkedIn.
Successen die gevierd mochten worden en tot enthousiasme binnen het verkoopteam leidde. Ze helpen elkaar nu om drempels te verlagen om te bellen met (potentiële) klanten. Een uitstekend resultaat in korte tijd en veel vertrouwen voor de toekomst.

Het team helpt elkaar om drempels te verlagen om te bellen met (potentiële) klanten

Slechts 6 weken

Insteek van SpartnerS was om Brans Metaalbewerking op weg te helpen, maar ze het vervolgens zelf te laten doen. Relevante teamleden werden gedurende het traject betrokken bij de opbouw van de oplossing. SpartnerS heeft de problemen heel concreet aangepakt en direct zaken heel gericht veranderd. En er is duidelijk een klik geweest tussen het team en de SpartnerS adviseur, ze begrepen elkaar snel. “De positieve energie is nu voelbaar binnen de organisatie”, aldus Yvette Brans, directeur en Twan Sleddens, werkvoorbereider.

Het volledige traject heeft slechts 6 weken in beslag genomen. Het tempo lag acceptabel hoog en er werden geen ellenlange actielijsten opgesteld. Concrete korte acties brachten een blijvende verandering teweeg.

De positieve energie is nu voelbaar binnen de organisatie

Vervolgstap: prijs en planning

Inmiddels is er voldoende tijd geweest om de verbeteringen daadwerkelijk te laten landen en is het tijd voor de volgende stap. Brans Metaalbewerking wil graag weten wat ze tegen welke prijs kunnen verkopen. Met het opstellen van een kostenverdeelstaat kan het mantarief en machinetarief goed bepaald worden. Vervolgens kan er een systeem geïmplementeerd worden waarmee deze tarieven eenvoudig geactualiseerd worden. Hiermee kunnen prijzen met een beter inzicht bepaald worden. En als dat eenmaal staat is er een goede basis om ook de planning nog te verbeteren. Voldoende verbeterplannen voor de toekomst dus. “Samen vooruit”, dat is wat Rolf Brans voor ogen heeft.

Samen vooruit

In dit voorbeeld las u waarom een ondernemer ervoor kiest om de beste kennis in huis te halen.

SpartnerS spreekt uw taal en komt met praktische oplossingen.

Wat zijn uw uitdagingen? Vertel het ons, wij luisteren.

Bel ons op 040-3034400, of mail naar info@spartners.nl

We komen graag met u sparren.

“Samen vooruit”

Rolf Brans, Yvette Brans en Twan SleddensDirectie en werkvoorbereider Brans Metaalbewerking
De uitdagingen van Brans Metaalbewerking

  • Te hoge werkdruk
  • Te verwachten omzet blijft achterwege
  • Verantwoordelijkheden zijn onduidelijk
  • Onrust en ruis in de organisatie
De resultaten voor Brans Metaalbewerking

  • Taken en verantwoordelijkheden zijn duidelijk
  • Teamleden nemen sneller eigen beslissingen
  • Rust in de organisatie
  • Meer orders

Brans Metaalbewerking uit Bergeijk is een familiebedrijf gespecialiseerd in CNC frezen en draaien van middelgrote series van 25 tot 10.000 stuks.

Website Brans Metaalbewerking

Print Friendly, PDF & Email

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *