“Future Proof” door continu verbeteren
mei 28

“Future Proof” door continu verbeteren

Sinds 1957 bouwt Bersselaar Constructie de meest toonaangevende metaalconstructies van staal, aluminium en roestvast staal in Nederland. Met 100 FTE zijn ze actief in de infra, industrie, offshore en waterzuiveringen. Samen met de klant weten ze de complexe puzzels te kraken om vervolgens de meest bijzondere en uitdagende constructies volgens de hoge kwaliteitseisen uit te voeren. Dat is de meerwaarde die Bersselaar Constructie klanten te bieden heeft.

Tijdverspillingen

Om met een frisse blik naar de organisatie te laten kijken bood Bersselaar Constructie een student de mogelijkheid om voor een afstudeerstage de productiviteit binnen de organisatie onder de loep te nemen. Tijdverspillingen op de werkvloer door het zoeken naar onderdelen, verplaatsen van materialen en onvolledige productieorders kwamen daarbij aan het licht. Dit bracht de directie tot het inzicht dat er flinke verbeterslagen mogelijk waren om de productiviteit te verhogen: slimmer, sneller en efficiënter werken. Bersselaar Constructie wil klaar zijn voor de toekomst.

Tijdverspillingen op de werkvloer door het zoeken naar onderdelen, verplaatsen van materialen en onvolledige productieorders kwamen daarbij aan het licht

Externe hulp

De directie besloot om na 60 jaar maar eens externe hulp in te schakelen. Stijn van den Bersselaar, directielid bij Bersselaar Constructie, legt uit waarom: “Wij vermoedden bedrijfsblindheid en er was bij ons onvoldoende kennis van methodieken in huis om efficiënt en goed te verbeteren. Daarnaast werd er ingecalculeerd dat de huidige bedrijfscultuur wel eens voor uitdagingen kon gaan zorgen op het moment dat er verbeterd moest worden. De verwachting was dat we met wat simpele tools en vooral gezond boerenverstand een heel stuk konden verbeteren.” SpartnerS werd, door hun kennis van verbeterprocessen, ingeschakeld om de nodige handvatten te bieden.

Wij vermoedden bedrijfsblindheid en er was bij ons onvoldoende kennis van methodieken in huis om efficiënt en goed te verbeteren

Productiviteitsmeting helpt bij draagvlak

Als eerste heeft SpartnerS een nulmeting uitgevoerd middels een Multi Moment Opname (MMO) (klik hier voor meer informatie). Met een MMO wordt data verzameld, met behulp van metingen, interviews en observaties waarop vervolgstappen in het verbetertraject bepaald kunnen worden. “In een kantine sessie werden de uitkomsten binnen het management en het hele bedrijf besproken. Hierbij werd aan medewerkers uitgelegd waarom continu verbeteren zo belangrijk is voor de toekomst en kregen ze de gelegenheid vragen te stellen. Op die manier wist SpartnerS-adviseur Pieter-Jan Koolmees draagvlak binnen de organisatie te creëren waarop er goed geluisterd werd naar zijn adviezen.”

Er werd draagvlak binnen de organisatie gecreëerd door in een kantine sessie aan medewerkers uit te leggen waarom continu verbeteren zo belangrijk is voor de toekomst

Nieuwe organisatiestructuur

Met een multidisciplinair team, een vertegenwoordiging van de gehele organisatie, zijn in wekelijkse sessies de interne processen en het verbeterpotentieel in kaart gebracht om tot een complete waardestroomanalyse te komen. Door de diversiteit binnen de groep kwamen vele aandachtspunten aan bod en zijn de nodige discussies gevoerd. Stijn: “Gezamenlijk is besloten om de organisatiestructuur deels anders in te richten, waarbij het bedrijfsbureau een prominente rol heeft gekregen voor de centrale planning. Projectleiders zorgen dat zaken tijdig en compleet op orde gebracht zijn zodat er rust en overzicht is in de productie.” Ook zijn de rollen en verantwoordelijkheden van medewerkers opnieuw vastgesteld, zijn er werkinstructies gemaakt en processen tussen afdelingen vastgelegd. Stijn: “Duidelijke kaders en afspraken zorgen ervoor dat de productie effectiever kan werken.”

Duidelijke kaders en afspraken zorgen ervoor dat de productie effectiever kan werken

Klaar voor de toekomst

Bersselaar Constructies heeft continu verbeteren geïmplementeerd als onderdeel van het normale werk. Binnen teams worden SCRUM meetings gehouden waarbij nieuwe zaken worden opgepakt, getest en afgerond. Stijn: “Gedurende het hele proces schenen de collega’s binnen het SpartnerS team een kritisch en scherp licht op onze blinde vlek om deze zo zichtbaar te maken. Daarbij wisten ze elkaar telkens aan te vullen waardoor wij goed geholpen werden. Met de wijzigingen binnen de interne organisatie zijn we nu in staat een betere orderstroom te organiseren en met de opstart van continu verbeteren zijn wij klaar voor de toekomst!”

Met de wijzigingen binnen de interne organisatie zijn we nu in staat een betere orderstroom te organiseren en met de opstart van continu verbeteren zijn wij klaar voor de toekomst!

In dit voorbeeld las u waarom een ondernemer ervoor kiest om de beste kennis in huis te halen.

SpartnerS spreekt uw taal en komt met praktische oplossingen.

Wat zijn uw uitdagingen? Vertel het ons, wij luisteren.

Bel ons op 040-3034400, of mail naar info@spartners.nl

We komen graag met u sparren.

“Duidelijke kaders en afspraken zorgen ervoor dat de productie effectiever kan werken.”

Stijn van den BersselaarDirecteurlid bij Bersselaar Constructie
De uitdagingen van Bersselaar Constructie

  • Tijdsverspillingen op de werkvloer
  • Nieuwe organisatiestructuur
  • Bedrijfsblindheid en onvoldoende kennis verbeterprocessen
  • Continu verbeteren geen onderdeel bedrijfscultuur
De resultaten voor Bersselaar Constructie

  • Rust en overzicht in de productie
  • Effectiever werken in de productie
  • Betere orderstroom
  • Bedrijfscultuur van continu verbeteren

Bersselaar Constructie uit Udenhout bouwt de meest toonaangevende metaalconstructies van staal, aluminium en roestvast staal in Nederland. Ze zijn actief in de infra, industrie, offshore en waterzuiveringen.

Website Bersselaar Constructie

Print Friendly, PDF & Email

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *