jun 05

Dobberen op rustig water kan iedereen, maar wat nou als er onverwacht een storm opsteekt?

Op zo’n moment zal de kapitein het roer in handen moeten nemen om het schip weer naar veilig vaarwater te koersen. Door de huidige situatie rondom Corona zeilt nu ook menig ondernemer in zwaar weer. En wat heb je als ondernemer te doen als je bedrijf mogelijk in zwaar weer komt:

  1. Leiderschap. Bepaal op korte termijn samen je koers (focus) en acties voor de komende periode. Bewaar zelf rust en stel medewerkers in staat hun eigen capaciteiten te benutten om zo invulling te geven aan die koers. Vraag iedereen in jouw bedrijf naar ideeën en suggesties en werk samen in de uitvoering. Niet te veel tegelijk aanpakken.
  2. Liquiditeit. Bepaal je positie. Met andere woorden bepaal (niet alleen voor je werkmaatschappij maar voor het hele bedrijf) welke ruimte je hebt, hoe naar jouw inzicht de omzet en kosten zich kunnen gaan ontwikkelen, met een zekere bandbreedte. Dit is de basis voor je liquiditeitsbegroting.
    Let op: een aantal overheidsregelingen (uitstel van betaling van belastingen etc.) creëren op korte termijn financiële ruimte, maar uiteindelijk zult je deze toch gewoon moeten betalen.
  3. Omzet. Houd je zeilen gevuld. Geef alle aandacht aan de drempels bij je bestaande klanten om bij je te blijven bestellen en los deze op. Daarnaast: geef vol gas op verkoopinspanningen, zelfs als je dat nooit hebt hoeven doen.
  4. Kostenbeheersing. Houd je bemanning en schip op orde. Omdat kosten het gemakkelijkste beïnvloed kunnen worden, wordt hier bij zwaar weer vaak de meeste aandacht aan besteed. Ons advies: maak maximaal gebruik van de mogelijkheden als bijvoorbeeld de NOW-regeling en koppel de te maken kosten ogenschijnlijk aan de te verwachten omzet.

Door meerdere scenario’s uit te werken, gebaseerd op bovenstaande punten, krijg je steeds meer zicht op de beste koers. En houdt daarbij in gedachten dat je hiermee uiteindelijk weer gaat dobberen in veilig vaarwater. ?

Print Friendly, PDF & Email

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *