Betere sturing van productie
jul 03

Betere sturing van productie

Baaijens, Meester in Metaal, maakt als betrokken partner unieke producten van metaal. Met zijn 21 medewerkers weet Baaijens ambacht en innovatie samen te smelten tot mooie creaties en slimme constructies. Wat Baaijens bijzonder maakt is dat ze geen uitdaging uit de weg gaan, zowel in ontwerp als in materiaalgebruik. Al vanaf de tekentafel kan Baaijens ingezet worden om samen plannen te smeden totdat het past, maar ze zijn inzetbaar op elk moment.

Aansturing door plannen

De veelzijdigheid aan producten maakt een goede aansturing van de organisatie noodzakelijk. Zo efficiënt mogelijk werken is daarbij van groot belang. Baaijens heeft er daarom anderhalf jaar geleden voor gekozen om de planningsmodule van Ridder te gaan gebruiken. Vanuit de eerste ervaringen met de planningsmodule ontstond er de behoefte om het planningsproces te verbeteren. Een verdieping van de kennis over plannen was daarvoor nodig.

Praktisch toepasbare training

De training “Plannen met ERP” leek naadloos aan te sluiten op de behoefte van Baaijens. In deze training wordt de theorie rondom plannen stapsgewijs uitgelegd en tevens vertaald naar de praktijk van de deelnemers. Er wordt uitgelegd wat begrippen als push-pull en KOOP (klantorder ontkoppelpunt) betekenen. Tevens komt ook de onderlinge relatie van deze begrippen aan de orde. Bram Pennings, werkvoorbereider en planner bij Baaijens Metaal, heeft deelgenomen aan deze training. Hij zegt daar het volgende over: “Hoe meer je weet, hoe beter je besluiten kunt nemen”. Vervolgens wordt in de training uitgelegd welke instellingen aangepast kunnen worden in je ERP systeem, waardoor je op deze manier ook direct kunt gaan plannen. Bram: “We snappen dat instellingen in ERP heel belangrijk zijn. Deze instellingen hebben we nu aangepast en de eerste resultaten zijn zichtbaar.”

Hoe meer je weet, hoe beter je besluiten kunt nemen

Resultaat: betere sturing van productie

Tijdens de laatste week van de training heeft Baaijens een experiment uitgevoerd met de werkuitgifte. Door te kijken naar het OHW (onderhanden werk) op de verschillende werkplekken, werd er bepaald welke order vrijgegeven kon worden door de werkuitgifte. Bram: “Hierdoor leek de productie vrij leeg en was het OHW, voor ons doen, bijzonder laag. Dit voelde ongemakkelijk bij ons op het Bedrijfsbureau, maar ook bij onze collega’s op de werkvloer. Maar de conclusie was: de geplande omzet ging beter gecontroleerd door de productie”

De geplande omzet ging beter gecontroleerd door de productie

Samen met collega

Baaijens besloot met twee mensen mee te doen zodat ze tijdens en na de training veel konden sparren. Bram legt uit welke ervaringen hij daarmee heeft: “Met twee man is ons echt heel goed bevallen. Het sparren met mijn collega Mark zorgde ervoor dat je de stof nog beter begrijpt en je direct de praktische toepasbaarheid kunt bespreken. Ik heb met Mark onze eigen evaluatie al ingepland.”

Online training

Deze training wordt altijd klassikaal gegeven, maar door de huidige omstandigheden vindt deze nu online plaats. Bram: “Klassikaal vind ik persoonlijk fijner. Alleen in de huidige situatie is het heel logisch dat deze training online verzorgd wordt. Het grote voordeel van online is de beperkte tijdsbelasting. Ik werk tot 14.59 uur en ik start om 15.00 uur met de training. Lekker efficiënt.”

Het grote voordeel van online is de beperkte tijdsbelasting

Volgende stap

De training wordt in kleine groepjes van verschillende bedrijven gegeven. Hierdoor kun je jouw situatie vergelijken met andere bedrijven. Baaijens Metaal bleek in vergelijking met de andere deelnemende bedrijven al ver in de ontwikkeling van Ridder. Specifiek daarop is dan ook weinig veranderd. Maar de training was wel een bron van inspiratie om te kijken in hoeverre de organisatie rondom planning verbeterd kan worden. Bram vertelt over de volgende stap: “We gaan actief verder met de organisatie van het plannen: push-pull, beperken van OHW (onderhanden werk) en goede afspraken rondom werkuitgifte. Daarnaast hebben we ons zelf een duidelijk doel gesteld: we willen Shop Floor Control implementeren.”

We gaan actief verder met de organisatie van het plannen

Training is een aanrader

Bram zou de training zeker bij anderen aanraden. Bram: “Deze training is zinvol voor zowel bedrijven die nog maar net in de kinderschoenen staan met planning in Ridder als ook voor bedrijven die een verdieping zoeken. Je leert hoe je jouw planning kunt optimaliseren. Planning is belangrijker dan iedereen denkt!!”.

Planning is belangrijker dan iedereen denkt!!

Heeft u ook interesse in de online training Plannen met ERP?

Klik hier voor meer informatie over de online training Plannen met ERP

In dit voorbeeld las u waarom een ondernemer ervoor kiest om de beste kennis in huis te halen.

SpartnerS spreekt uw taal en komt met praktische oplossingen.

Wat zijn uw uitdagingen? Vertel het ons, wij luisteren.

Bel ons op 040-3034400, of mail naar info@spartners.nl

We komen graag met u sparren.

“Hoe meer je weet, hoe beter je besluiten kunt nemen.”
Bram PenningsWerkvoorbereider en planner bij Baaijens Metaal
De uitdagingen van Baaijens Metaal

  • Veelzijdigheid aan producten
  • Aansturing van de productie
  • Planningsproces optimaliseren
  • Plannen binnen het ERP pakket
De resultaten voor Baaijens Metaal

  • De geplande omzet gaat beter gecontroleerd door de productie
  • Onderhanden werk verlaagd
  • Juiste instellingen in ERP systeem
  • Aanzet om actief verder te gaan met de organisatie rondom planning

Baaijens Metaal uit Oss is gespecialiseerd in de productie van unieke producten van metaal en sterk in het smeden van plannen en vervolgens produceren van unieke mooie creaties en slimme constructies.

Website Baaijens Metaal

Print Friendly, PDF & Email

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *