apr 07

Dagboek van een ondernemer – deel 2

Afgelopen dagen gaat het “hard”, veel van onze klanten in de maakindustrie produceren nog wel door. Tot nu toe verschilt de impact per bedrijf enorm, van “beste orderintake ooit” tot “klanten annuleren orders en we hebben werktijdverkorting aangevraagd”. Bedrijven die doorwerken doen dat met stevige maatregelen, zodat medewerkers minimale risico’s lopen. Dat heeft ook zijn weerslag op “mijn team”: externen zijn nauwelijks nog welkom. Begrijpelijk, maar voor de SpartnerS adviseurs die bekend staan om hun hands on aanpak op de werkvloer wel lastig. Bij een aantal klanten kunnen we naar ieders tevredenheid online door.

Scenario’s

Desondanks vallen onze adviseurs deels stil en daarmee de omzet ook. En met een snelheid die wij strategisch nooit ingecalculeerd hebben. Dat we deze extreme situatie niet hebben voorzien vind ik op zich prima, als ondernemer moet je een optimist zijn. Mijn compagnon Willian en ik hielden sinds kort wel rekening met dit scenario maar eigenlijk wil je daar niet over nadenken. Ondernemers doen niet aan doemdenken. Maar goed, we staan nu voor het blok. Afgelopen maandag bekijken we mogelijke maatregelen, Willian rekent die dinsdag door (hij is daar veel sterker in dan ik) en woensdag overleggen we opnieuw samen met Monique erbij (onze TLO, Thousands Legs Officer ?). We ontkomen er niet aan om ook een “worst case” scenario te bekijken, het is echter moeilijk om in te schatten hoe groot de dip wordt en hoe lang het duurt. Natuurlijk kijken we met een scheef oog naar China, daar zijn ze immers weer aan het opstarten. Ik schrik van de mogelijke gevolgen, dit wordt in meerdere opzichten een kl**e jaar. We nemen een aantal voorlopige besluiten, slapen er nog een (beroerd) nachtje over en donderdag kijken we wat dieper naar de gevolgen van onze beoogde maatregelen.

“Cash” positie

Donderdagavond mijn vrouw bijgepraat. We kijken ook naar onze “cash” positie, zowel zakelijk als privé. Gelukkig zijn wij financieel conservatief opgevoed. Ook zonder inkomen uit de zaak gaan wij het nog lange tijd volhouden.

Coöperatieve gedachte

De adviseurs van SpartnerS schakelen ondertussen ook en zoeken elkaar doorlopend online op: we geven elkaar steun en wisselen tips en creatieve ideeën uit. We dagen elkaar uit, dat is goed, dat hebben we nodig. We hebben een sterk team, ikzelf geloof dat de komende tijd de kracht van de coöperatieve gedachte achter SpartnerS ons overeind zal houden.

De online adviseur

Inmiddels zetten we vol in op “De online adviseur”. Natuurlijk hebben we conference tools en zo, maar om (kleine) groepen super interactief op afstand te kunnen begeleiden zetten Peter, Rob en Willian een eigen toolkit op. Afgelopen donderdag succesvolle try-out, volgende week gaan we hiermee live bij de eerste klant.

Hectische week

Het blijft een hectische week tot de laatste dag toe: in de avond zit ik nog volop te appen, werk snel nog even een paar dingen uit en om half negen ben ik telefonisch aan het sparren met Gerard over een spoedtraining. Daarna plof ik op de bank en kijk nieuwsgierig op LinkedIn en Facebook hoe aflevering 1 van mijn dagboek valt …

Print Friendly, PDF & Email

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *