Mediaberichten februari 2023

Bericht 2 februari 2023

Is jullie familiebedrijf flink gegroeid? En voel je dat het daardoor hier en daar wringt? Dan ben je misschien in een crisis beland. En dat is goed nieuws! Want een crisis brengt je verder. In onze Whitepaper gaan we daar verder op in: Whitepaper: bit.ly/3HtgNGt

Zo’n crisis kan een trigger zijn om over bedrijfsopvolging na te denken. Groei betekent dat je wellicht opnieuw moet kijken of de juiste personen nog altijd op de juiste plaats zitten. En als eigenaar zou dat ook het juiste moment kunnen zijn om het stokje over te dragen.

Binnen familiebedrijven kan bedrijfsopvolging lastig zijn. Want wie kan dat stokje dan overnemen? Heeft iedereen in het bedrijf én binnen de familie daar dezelfde ideeën over? Hoe kan dit in goede harmonie besproken worden? En hoe kan de overgang soepel verlopen?

Geen eenvoudige vraagstukken voor eigenaren van familiebedrijven die hier meestal weinig ervaring in hebben. Vooral omdat er ook zoveel gevoeligheden bij komen kijken die tot conflicten of teleurstellingen kunnen leiden. Doordat wij in veel familiebedrijven werken begrijpen wij dat als geen ander.

Begeleiding van een externe gesprekspartner helpt om het “goede” gesprek te voeren, conflicten te voorkomen en de opvolging goed te laten verlopen. Vanuit onze ervaring kunnen ook wij daarin een helpende hand bieden. Maar het belangrijkste hierin is: begin op tijd!

In onze Whitepaper over bedrijfsopvolging gaan we hier verder op in. Klik hier om hem te downloaden: Whitepaper: “Bedrijfsopvolging in het familiebedrijf” | SpartnerS

#whitepaper #familiebedrijf #familiebedrijven

Bericht 9 februari 2023

Mis de waardevolle ideeën van je medewerkers niet! Je hebt ze hard nodig in deze tijd waarin je als bedrijf snel moet reageren op veranderingen in de markt en de ‘omgeving’. Maar hoe zorg je ervoor dat je medewerkers hun ideeën met je willen delen?

Daar heb je als ’leider’ grote invloed op. Vooral het creëren van een veilige omgeving waarin medewerkers erop kunnen vertrouwen dat alles gezegd mag worden is daarbij cruciaal. En daar kun je voor zorgen door op het volgende te letten:
– Daag medewerkers die een afwijkende mening geven uit om verder uit te wijden.
– Zie de betrokkenheid in de medewerker die kritiek uit.
– Uit je waardering voor het melden van een gemaakte fout.

Als medewerkers vragen durven te stellen, fouten durven te maken en ideeën durven te uiten kom je tot oplossingen die jouw bedrijf de voorsprong geeft die het nodig heeft. En het hangt niet langer van jou alleen af. ?

En wie weet krijg je dan een team dat je helpt als het zwaar wordt. Een team dat je uitdaagt, maar ook helpt om te vernieuwen, te innoveren en succes creëert. Lees hier het hele artikel over psychologische veiligheid in teams: Psychologische veiligheid in teams | SpartnerS

#team #psychologischeveiligheid #vertrouwen

Bericht 17 februari 2023

Maakindustrie nog steeds in juichstemming! Volgens recent gepubliceerde cijfers van het CBS is december 2022 een maand waarin ondernemers in de maakindustrie opnieuw meer vertrouwen hebben in de toekomst van hun bedrijven: Vertrouwen ondernemers industrie opnieuw fractie positiever (cbs.nl)

De verbetering van de economie en de toename van de vraag naar producten en diensten heeft daaraan bijgedragen. Maar ook de inzet van steeds meer bedrijven op innovatie en digitalisering heeft geleid tot meer efficiëntie en productiviteit. Mooi om te zien dat deze inspanningen vruchten afwerpen.

Hoewel de groei wel stabiliseert blijkt uit cijfers van het CBS dat de productie van de industrie in december nog altijd hoger was dan december 2021: Productie industrie iets hoger in december (cbs.nl)

Dus hoera voor de maakindustrie! Laten we hopen dat deze positieve trend zich in de toekomst voortzet en dat we nog veel meer te juichen hebben.

#productie #maakindustrie #?

Bericht 24 februari 2023

Verbeter je bedrijf, begin bij jezelf! Als leidinggevende kun je een grote bijdrage leveren aan een positieve werkcultuur door zelf een inspirerend voorbeeld te zijn.

Door je bewust te zijn van jezelf en anderen in staat te stellen jou beter te begrijpen creëer je meer ruimte voor open communicatie. In het Johari-model staat deze ruimte ook wel bekend als jouw arena. Het ophouden van een façade kost je energie, net als het reageren op gedrag dat je veroorzaakt vanuit je blinde vlek. Om een effectieve communicatie en samenwerking te stimuleren is het dus belangrijk om je arena te vergroten.

Maar hoe doe je dat dan? Wees als leidinggevende het voorbeeld. Stel je kwetsbaar op en ben open en transparant over je eigen sterke punten en verbeterpunten. Laat jezelf zien en geef medewerkers de ruimte om feedback te geven.

Zorg er tevens voor dat je medewerkers regelmatig feedback ontvangen over hun prestaties en ontwikkeling. Door open en transparant te zijn in je communicatie en feedback te geven, kunnen medewerkers meer inzicht krijgen in hun eigen kwaliteiten en ontwikkelpunten. Dit kan leiden tot meer zelfvertrouwen, betere prestaties en meer betrokkenheid bij de organisatie.

Het creëren van een veilige en open werkcultuur is daarbij essentieel. Zorg ervoor dat medewerkers zich gehoord en gewaardeerd voelen, ook als ze fouten maken. Door fouten te zien als leermomenten en te erkennen dat niemand perfect is, creëer je een omgeving waarin medewerkers zich durven open te stellen.

Hoe meer je van elkaar weet, hoe beter de onderlinge verstandhouding. Je medewerkers stimuleren om hun arena te vergroten zorgt ervoor dat de communicatie en samenwerking binnen het team verbeterd waardoor er betere resultaten te verwachten zijn. Verbeter dus je bedrijf en begin bij jezelf.

#team #samenwerking #leiderschap

Meer informatie?

Print Friendly, PDF & Email