Mediaberichten april 2023

Bericht 6 april 2023

Help, ik zie beren op mijn weg! Ook in productiebedrijven zijn er heel wat te vinden. En het zijn niet zomaar kleine beertjes, nee, we hebben het hier over de beren van de grote soort!

Zo heb je bijvoorbeeld de “logistieke beer”, die zich graag laat zien op het moment dat er een tekort aan opslagruimte is. Hij lijkt dan wel groot en intimiderend, maar als je goed kijkt zie je dat hij stiekem een grote opslagkast achter zijn rug verbergt.

Een andere beer die je tegen kunt komen, is de “kostenbeer”. Deze beer houdt ervan om de prijzen omhoog te drijven en je productiebudget te verkleinen. Maar als je goed zoekt, vind je tussen zijn klauwen een schat aan kansen om je productieproces te optimaliseren en efficiënter te maken.

Dan heb je ook nog de “technische beer”, die met zijn zware poten over je productielijn heen lijkt te banjeren. Maar als je beter kijkt, zie je dat hij eigenlijk een fantastische technische oplossing voor je heeft. Zijn kennis en expertise zijn van onschatbare waarde voor het optimaliseren van je productieproces.

En laten we de “personeelsbeer” niet vergeten. Deze beer lijkt soms wel te slapen, maar als je hem wakker maakt kan hij behoorlijk knorrig zijn. Maar als je goed naar hem luistert, zul je ontdekken dat hij vol zit met ideeën om je team te motiveren en te inspireren.

Kortom, in de productiebedrijven kom je heel wat beren op de weg tegen. Maar als je goed kijkt, zie je dat er tussen die beren ook heel wat flamingo’s verscholen zitten. Kansen en mogelijkheden om je productieproces te verbeteren, je kosten te verlagen en je team te motiveren. Dus laat die beren maar brullen, want jij kijkt gewoon naar de flamingo’s!

#maakindustrie #verandermanagement #procesoptimalisatie #😉

Bericht 14 april 2023

“Kennis die je niet hebt of tekort komt moet inhuren. Dan moet je zelf niet gaan pionieren. Dit vertraagt iets anders en je gaat je doel niet halen. Tenminste niet met de snelheid die je graag zou willen.” Deze woorden komen van Barry Noordman, directeur bij Arbèl uit Valkenswaard.

Ruim anderhalf jaar geleden kwam hij aan het roer te staan bij Arbèl. Daarvoor had hij jarenlang ervaring als productieleider en sinds enkele jaren werkzaam op het bedrijfsbureau bij Arbèl. Hij kreeg de kans om, door omstandigheden zonder overdracht, directeur te worden bij Arbèl.

Erik Ruiten, organisatieadviseur bij SpartnerS, werd door Barry gevraagd om hem als sparringpartner in zijn nieuwe rol te ondersteunen. Barry: “Met hem kan ik mijn ideeën bespreken. Ik heb ideeën genoeg, maar hoe ga je ze uitvoeren en hoe pak je het aan. En wat is het juiste moment waarop deze ideeën kunnen worden uitgevoerd? Ook helpt hij mij om meer werkzaamheden te delegeren en met het juiste werk bezig te zijn. Dat is belangrijk want dan ga je stappen maken.”

En die stappen zijn zeker gezet! Zo heeft Arbèl in drie maanden tijd een compleet nieuw ISO 9001 2015 systeem gerealiseerd. Daarnaast hebben ze extra personeelsleden aangenomen en geïnvesteerd in nieuwe technieken zodat de gevraagde groei gerealiseerd kan worden.

Arbèl heeft tevens een flinke professionaliseringsslag gemaakt. “Om processen beter te borgen zijn we systemen beter gaan benutten zodat we minder mensafhankelijk zijn geworden. Doordat er nu meer structuur is, is er meer overzicht gekomen en zijn de doorlooptijden verbeterd”, aldus Barry.

Op dit moment is Arbèl nog volop in de transitie fase, maar het procesmatig denken wordt steeds meer onderdeel van hun DNA. Daaraan werken ze structureel in het nieuw opgezet verbeterteam. Barry kijkt met tevredenheid terug op de afgelopen periode: “Er is echt heel veel gebeurd en iedereen ishttps://bit.ly/3o1JLaj positief. We hebben een mooie club mensen, dat is de basis van alles. En we verbeteren nog elke dag.”

Lees verder over het traject bij Arbèl en de mooie resultaten die zij wisten te boeken: case Arbel

#maakindustrie #sparren #organisatieontwikkeling

Bericht 20 april 2023

Droom jij, als ondernemer van een familiebedrijf, er wel eens van iets heel anders te gaan doen? Ook als ondernemer kan er een moment komen waarop je jouw bakens wilt verzetten. Maar doordat jij vanuit je familiebanden en geschiedenis sterk verbonden bent met het bedrijf is terugtrekken niet altijd eenvoudig.

Als oprichter of langdurige eigenaar heb je waarschijnlijk een sterke emotionele band met het bedrijf en de mensen die er werken. Wellicht heb je last van schuldgevoel tegenover je werknemers en familie omdat jij het bedrijf verlaat. Daarnaast kun je er moeite mee hebben om los te laten en de verantwoordelijkheid voor het bedrijf over te dragen aan iemand anders. Het kan je levenswerk zijn en de leiding van het bedrijf aan iemand anders toevertrouwen kan dan ook best lastig zijn.

Vanuit onze ervaring weten wij dat het bij bedrijfsopvolging, vooral binnen familiebedrijven, belangrijk is ruimte te maken voor een open en eerlijke communicatie over de gevoelens die erbij komen kijken. Om te zorgen dat het bedrijf goed blijft draaien, is het dan ook belangrijk deze gesprekken tijdig te voeren. Dit geeft je de mogelijkheid tot het vinden en opleiden van een geschikte opvolger, maar ook het tijdig opstellen van een overdrachtsplan waarin alle praktische aspecten geregeld worden.

Met een beetje hulp en een tijdige start kun jij, op jouw gewenste moment, van een afstand gaan genieten van de bloeiende voortgang van jouw bedrijf maar ook van de tijd die er is vrijgekomen voor andere ambities.

Meer informatie hierover vind je in onze whitepaper over bedrijfsopvolging: Whitepaper: “Bedrijfsopvolging in het familiebedrijf” | SpartnerS

#bedrijfsopvolging #familiebedrijf #strategie

Bericht 26 april 2023

Onze SpartnerS adviseurs met de handen hard aan het werk! Tijdens onze SpartnerSdagen afgelopen week was de Djembé sessie halverwege onze ontspannende activiteit. Nou ja ontspannend, onze handen deden zeer van al het getrommel. Maar het bleek de moeite waard te zijn, want in korte tijd kwamen we tot een finaal samenspel waar we trots op waren.

Samen de handen uit de mouwen steken, dat was de rode draad in deze dagen. Al direct bij de aftrap gingen we met elkaar de diepte in. Daarbij was er ruimte voor openheid, luisteren en aandacht voor elkaar. Het maakte duidelijk dat we er voor elkaar willen zijn en het graag samen willen doen.

In die sfeer gingen we verder met de rest van het programma. Daarvoor werd de Open Space methode ingezet. Enkel met een doelstelling konden alle aanwezigen zelf bepalen waar ze het over wilden hebben. Wij gingen aan de slag met de doelstelling: Een gezonde toekomst voor SpartnerS. Zelf bedachten we onderwerpen en collega’s bepaalden vervolgens zelfstandig bij wie ze aan wilden sluiten om daarover verder te praten.

Best spannend, want met deze methode kan het alle kanten op gaan. Wel is het de bedoeling dat je aan het einde van de bijeenkomst de vervolgstappen in kaart hebt gebracht en bepaalt hebt wie wat wanneer gaat doen. Je weet dus wel dat er iets concreets uit gaat komen.

Het mooie was dat we met meer resultaat uit deze bijeenkomst kwamen dan dat we vooraf hadden verwacht. Vol energie, vertrouwen en enthousiasme om verder te bouwen aan ons SpartnerS hebben we deze dagen afgesloten. Opnieuw merkten we dat we toch maar een bijzonder mooie club mensen hebben die graag samen wil blijven. En daarvoor willen we zeker de handen uit de mouwen steken.

Dank je wel Ard-Jan Bruijs, Paul van Enckevort en Karin Mastenbroek voor de uitstekende voorbereiding en begeleiding van deze bijzondere dagen.

#team #verbinding #teamontwikkeling #groei #❤️

Meer informatie?

Print Friendly, PDF & Email