De effectiviteit van psychologische veiligheid

Zoals je hebt kunnen lezen hebben succesvolle teams een grote mate van psychologische veiligheid (lees het op deze pagina). Maar met psychologische veiligheid alleen ben je er nog niet.

Veel mensen hebben bij de term psychologische veiligheid het idee dat het allemaal wel erg gezapig wordt, we delen fijn onze gevoelens met elkaar en praten veel maar doen weinig. Dat idee is niet eens zo onterecht, want naast psychologische veiligheid is er nog iets anders nodig om een topteam te creëren. Het hebben van hoge verwachtingen van elkaar en daarop aanspreekbaar zijn. Dus op tijd een hoge kwaliteit leveren.

Als je alleen maar hoge psychologische veiligheid in een team hebt, maar geen hoge prestatiestandaard, dan heb je een team dat lekker in de comfortzone zit maar niet goed presteert. Als je een team hebt dat een hoge prestatiestandaard heeft maar geen psychologische veiligheid, dan heb je een team met stress en angst, waar mensen hun mond houden. Ook zo’n team levert geen goede prestaties en haalt niet de resultaten die het team zou kunnen behalen. Pas als beide kenmerken aanwezig zijn in het team heb je een optimaal werkende groep mensen.

Amy Edmondson, professor aan de Harvard Business School praat hierover in het TEDtalk over psychologische veiligheid: kijk hier op youtube.

Een onderzoek van Google liet in totaal vijf kenmerken zien van effectieve teams, met psychologische veiligheid als allerbelangrijkste kenmerk, als basis voor de andere kenmerken, en als tweede kenmerk de prestatiestandaard (die zij ‘afhankelijkheid’ noemden). De overige drie zijn:

  • Structuur en helderheid, dan gaat het over rollen, doelen, plannen en aanpak.
  • Betekenis van het werk, waarbij ze doelen op hoe belangrijk iedereen in het team het werk vindt, de interne motivatie.
  • Impact van het werk, dus het belang van het werk voor anderen.

Meer over het onderzoek van Google vind je onder andere hier: lees het artikel.

Interesse in leidinggeven en de wendbare organisatie?

Op deze pagina vind je nog veel meer informatie over dit onderwerp.

Praktijkvoorbeeld?

Klik hier voor de case waarin directeur Edwin Baeten van Hurkmans vertelt hoe zij met hulp van SpartnerS aan de slag gingen met teambuilding met als resultaat een betere samenwerking.

Meer weten?
Bel ons op: 040-3034400,
mail naar: info@spartners.nl
of vul ons contactformulier in

Interessant?
Hier vind je alles over psychologische veiligheid

Wij bieden graag hulp bij het verbeteren van de psychologische veiligheid in je team

Maak een afspraak met ons.

Bel 040 – 303 44 00,
of stuur een mail naar info@spartners.nl

Print Friendly, PDF & Email