Waar beginnen, als alles en niets invloed lijkt te hebben op je proces?
nov 26

Waar beginnen, als alles en niets invloed lijkt te hebben op je proces?

Radium Foam, onderdeel van het internationale concern Vita Group, maakt reeds 60 jaar natuurrubber matrassen onder de merknaam Vita Talalay. Duurzaamheid staat daarbij hoog in het vaandel. Hier geven ze invulling aan door voor duurzame natuurlijke materialen te kiezen om hiermee een positieve bijdrage te leveren aan het milieu en de volksgezondheid.

Vraag vanuit de markt groter dan productie aankan

De vraag vanuit de huidige markt voor deze matrassen is veel groter dan de productie in Maastricht aankan. Door processen beter onder controle te krijgen kan de productiviteit geoptimaliseerd worden. Iedere verbetering is welkom.

David Ramaekers, procesengineer bij Radium Foam, zag zich voor die uitdaging gesteld. In overleg met het management werd besloten de Six Sigma methode in te zetten, maar er was binnen het bedrijf nog geen expertise. David werd gevraagd die expertise op te bouwen en ging daarom beginnen aan een Green Belt opleiding.

Iedere verbetering is welkom.

Kennis van Six Sigma

Bij het begin van het project werd duidelijk dat er bij Radium Foam geen begeleiding beschikbaar was voor David. Er was nog geen Six Sigma ervaring en er waren vanwege de druk vanuit de markt nog andere prioriteiten. In gesprek met de locatiemanager Peter Pleunis was dit een van de zaken die aan bod kwam. De expertise van SpartnerS om Six Sigma in te zetten leek zeer bruikbaar om David op pad te helpen. Roland Daems, adviseur bij SpartnerS, werd gevraagd mee te kijken met David, kaders in het project neer te zetten en hem te begeleiden.

DMAIC-model

Er werd gekozen om het DMAIC-model te gaan gebruiken. Dit model volgt in grote lijnen de onderstaande 5 stappen:

  • Define => Definieer het probleem.
  • Measure => Meet de grootte van het probleem.
  • Analyse => Identificeer de oorzaak van het probleem.
  • Improve => Implementeer en verifieer het probleem.
  • Control => Handhaaf de oplossing.

De individuele te gebruiken tools per fase, had David in zijn Green Belt training leren gebruiken. De uitdaging zat hem in de samenhang van het project en de verleiding te weerstaan om overal tegelijk aan te beginnen. Ook het opbouwen van voldoende statistiek om tot gefundeerde uitspraken te komen, zonder direct al een oplossingsrichting te kiezen op basis van gevoel of eerste meetresultaten, was een onderdeel van het leerproces.

De uitdaging zat hem in de samenhang van het project en de verleiding te weerstaan overal tegelijk te beginnen.

Reductie “buiten planning” van meer dan 40%

Tijdens het gesprek vliegen de “Lean” en “Six Sigma” termen over tafel. Maar de vraag is natuurlijk of het ook resultaat heeft gehad. Het project waar het om ging heet: ‘buiten planning’. Het doel was om de planning op orde te krijgen voor matrassen die ze gemaakt hebben die niet de gewenst kwaliteit hebben maar wel hergebruikt kunnen worden. Deze matrassen zijn vaak wel te gebruiken in andere producten of in te zetten als een andere kwaliteit (denk daarbij aan een andere hardheid of dichtheid).

Dit hergebruik van die matrassen zorgt ervoor dat er geen afval gemaakt wordt. Echter, ieder ‘buiten planning’ matras maakt de planning wel moeilijker. En doordat de planning onder druk staat omdat de marktvraag groot is, is het belangrijk meer controle te hebben over de uitkomsten van het productieproces. Door de projectmatige aanpak van dit probleem op basis van statistiek is het aantal ‘buiten planning’ matrassen gedaald van 10,5% naar 6%. Dat is een reductie van meer dan 40%!

Het is belangrijk meer controle te hebben over de uitkomsten van het productieproces.

Data analyse leidt tot hogere kwaliteit verbeteringen

Het project buiten planning was het eerste project welke David aan ging pakken volgens de Six Sigma projectmanagement methode. Inmiddels is David verdergegaan en werkt nu aan het beter toegankelijk maken van relevante data. Bij vragen rondom prioriteiten heeft David geleerd om op basis van data een snelle analyse te kunnen maken om te bepalen waar het eerste aan gewerkt moet worden. Er wordt vaker eerder een experiment gedaan om oplossingen te testen in gecontroleerde omgevingen. De kwaliteit van verbeteringen is daarmee verbeterd en daarmee ook de acceptatie op de werkvloer. David hoeft veel minder mensen te overtuigen met argumenten, omdat de data het werk doet.

De acceptatie op de werkvloer is verbeterd.

Het hele bedrijf in de “verbetermodus”

David vertelt met trots dat hij daardoor ook gegroeid is. Hij vindt het veel minder lastig om op de vloer zijn gedachten te onderbouwen. Hij geeft ook aan geleerd te hebben dat continue goed blijven communiceren altijd belangrijk blijft. Verwachtingen managen is een van de zaken die zorgen voor rust en draagvlak. De ontwikkelingen hebben ook gezorgd voor een verandering in zijn tijdbesteding. Tegenwoordig vult hij 80% van zijn werkdagen met verbeterprojecten, vroeger was dat waarschijnlijk minder dan de helft daarvan. Het hele bedrijf zit daarmee sneller in de modus: wat kunnen we nog verbeteren? En problemen worden veel sneller ontdekt omdat er iemand is die meekijkt en het snel herkent als het proces niet goed loopt. Daardoor komen ze nu veel sneller in actie.

Continue goed blijven communiceren blijft altijd belangrijk.

In dit voorbeeld las u waarom een ondernemer ervoor kiest om de beste kennis in huis te halen.

SpartnerS spreekt uw taal en komt met praktische oplossingen.

Wat zijn uw uitdagingen? Vertel het ons, wij luisteren.

Bel ons op 040-3034400, of mail naar info@spartners.nl

We komen graag met u sparren.

“Het hele bedrijf zit inmiddels sneller in de modus: wat kunnen we nog verbeteren?”

David RamaekersProcesengineer bij Radium Foam
De uitdagingen van Radium Foam

  • Vraag uit de markt groter dan productie aankan
  • Veel matrassen “buiten planning”
  • Onvoldoende kennis in huis van Six Sigma
  • Onvoldoende bruikbare data analyse
De resultaten voor Radium Foam

  • Reductie “buiten planning” matrassen van 40%
  • Problemen worden sneller ontdekt
  • Acceptatie op de werkvloer van verbeteringen
  • Sneller actie om verbeteringen door te voeren

Radium Foam uit Maastricht fabriceert natuurrubber matrassen onder de merknaam Vita Talalay.

Website Radium Foam

Print Friendly, PDF & Email

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *