Mediaberichten januari 2023

Bericht 5 januari 2023

Goede voornemens zijn zinloos! Ze komen zelden uit en frustreren je. Want als het zo simpel was als op enig moment een besluit nemen dan had je het toch allang gedaan.

Grote veranderingen voer je niet van de ene op de andere dag door. Beter is het om er een jaar de tijd voor te nemen. Door van je voornemen een jaarthema te maken gun je jezelf de tijd om het in kleine stapjes te doen. En je voorkomt dat je bij het eerste “misstapje” de handdoek in de ring gooit. Je hebt namelijk een jaar de tijd om dingen anders te doen en dus mag er in het begin ook nog veel onveranderd blijven.

Zo zou dit jaar voor jou over werkplezier kunnen gaan, of over ontspanning of over fit zijn of welk thema dan ook. Vervolgens stem je gedurende het jaar in al je dilemma’s je keuze af op je jaarthema. Brengt het je dichter bij je doelen of er juist vandaan? En alle kleine keuzes samen brengen je een stuk verder, zelfs als je er eens eentje maakt die je toch niet verder bracht.

We hebben nog enkele tips die je kunnen helpen:

  • Visualiseer hoe je leven eruit zou zien als je jouw doelen hebt bereikt.
  • Deel je thema met mensen in je omgeving.
  • Creëer noodzaak door nu alvast iets te plannen in de toekomst dat alleen mogelijk is indien je doelen bereikt zijn.
  • Plan momenten om even stil te staan bij je thema.
  • Vier alle successen, hoe klein dan ook. Geef jezelf schouderklopjes voor alles dat goed is gegaan. Het bereiken van je doel is namelijk de optelsom van al die kleine successen.

Laat je goede voornemen voor 2023 het opstellen van een mooi jaarthema zijn, waardoor jij volgend jaar met veel plezier terugkijkt op het jaar waarin jij wél verder bent gekomen. Want als jij 365 hele kleine stapjes hebt gezet dan zul je verbaasd zijn over hoe ver jij gekomen bent.

#verandermanagement #2023 #succes

Bericht 13 januari 2023

“Wanneer ben ik de winnaar?” Dat was de eerste vraag die door onze collega’s werd gesteld op het moment dat ze werden opgesteld voor een “uitdaging”. Onze collega’s houden wel van een spelletje, vooral als ze daarbij tegen elkaar kunnen strijden.

Maar uit dit spel zou niet één winnaar komen. Deze opdracht draaide om samenwerking, communicatie en gewoon even samen plezier hebben. De groep met hesjes moest van plaats wisselen met de groep zonder hesjes. Best een lastige puzzel, aangezien er een aantal spelregels gehanteerd moesten worden. Er ontstond al snel chaos en iedereen begon door elkaar te praten of zich zelfstandig te verplaatsen. Toen de rust eindelijk was wedergekeerd en nadat er toch een eindresultaat was bereikt riep een collega lachend: “Eigenlijk ging dit best goed”.

Maar, omdat het twijfelachtig was of dit eindresultaat wel via de gestelde spelregels was bereikt vroeg de spelleider of we het nogmaals wilden doen. En ditmaal beter doordacht en met een strategie. Volgens een andere collega precies zoals gepland want, zo merkte deze richting de spelleider op: “Het moet niet ineens helemaal goed gaan, want dan is er geen ruimte voor verbetering en is er voor jullie ook niks aan.”

En zo werd deze grappige werkvorm (Traffic Jam) een spelletje waarbij we allemaal wat energie wisten te winnen. ?
#spelletje #team #winnaar

Bericht 19 januari 2023

Een doorlooptijdreductie van gemiddeld 6 naar 3 weken! Mark Oldenhave, procesengineer en productieplanner en Jorg Jolij, stagiair bij GOMA leggen uit hoe ze dit bij GOMA uit Hengelo wisten te realiseren.

De afgelopen jaren heeft GOMA stapsgewijs verbeteringen doorgevoerd waardoor de productiviteit is verhoogt. Er werd gestart met de aanpak van de voorraden. Met hulp van John van den Boomen, organisatieadviseur bij SpartnerS, transformeerde GOMA naar een klantorder gestuurde organisatie. Daarmee werden de voorraden beter beheersbaar waardoor de kosten gereduceerd werden. En door de voorraden op de werkvloer terug te dringen werd deze ook overzichtelijker.

Daarnaast werd de lay-out in de fabriek gewijzigd. Door de inrichting van QRM cellen op zowel het kantoor als de werkvloer werd de interne doorlooptijd en het onderhanden werk teruggebracht. Om de medewerkers mee te nemen in dit proces zette GOMA het QRM simulatiespel van SpartnerS in. Dit werd met een groot deel van de medewerkers gespeeld.

Door QRM stapsgewijs te implementeren kon de productie al die tijd doorgaan. Bijkomend voordeel van deze aanpak is dat tussentijdse aanpassingen op de testopstellingen mogelijk zijn om tot nog betere resultaten te komen. Met deze bevindingen konden vervolgens andere producten ook aan deze manier van werken toegevoegd worden.

En wat een mooi resultaat heeft dat opgeleverd! Met een doorlooptijdreductie van gemiddeld 6 naar 3 weken mag GOMA zeker trots zijn. En wij zijn trots dat we daar aan mee mochten werken.
Lees hier het hele verhaal over de transformatie bij GOMA: Doorlooptijdverkorting door verbeteringen op de werkvloer (spartners.nl)

#maakindustrie #productie #planning

Bericht 25 januari 2023

Eist jouw klant een kortere levertijd? Staat jullie machine iets te vaak stil? En stapelen de voorraden zich op? LEAN biedt een oplossing voor deze problemen.

Leer de LEAN-principes direct toepassen in de praktijk in het speciaal voor de maakindustrie ontwikkelde LEAN simulatiespel. In de workshop kunnen managers en beslissers in de maakindustrie kort en bondig kennismaken met de LEAN-principes. Ook wanneer je al eerder met LEAN te maken hebt gehad, is deze workshop een zinvolle hernieuwde kennismaking. Via het spel leer je snel en succesvol verandering tot stand te brengen.

Krijg antwoord op praktische vragen zoals:
– Hoe kan ik meer produceren met dezelfde middelen?
– Hoe kan ik de gevraagde kortere levertijden waarmaken?
– Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn machine minder stilstaat?
– Hoe voorkom ik dat ik door drukte orders aan het zoeken ben?

Wil je kennis maken met de Lean-principes in de praktijk en
O managers ontmoeten met dezelfde uitdagingen,
O Lean leren kennen in een notendop,
O Lean oefenen in spelvorm,
O ervaren hoe Lean op de vloer resultaat en werkplezier oplevert,
O en dit vertalen naar jouw eigen praktijk?

Kom dan ook naar de LEAN workshop bij TechnoHUB in Woerden op woensdag 8 maart 2023, van 14.30 – 20.00 uur. Deelname is kosteloos. Het aantal plaatsen is beperkt dus meld je snel aan!

Voor meer info en aanmelden: 8 maart 2023 LEAN Relatiedag in Woerden | SpartnerS

#maakindustrie #workshop #lean

Meer informatie?

Print Friendly, PDF & Email