jul 13

Afstudeeronderzoek Astrid Groenen

Afgelopen maand is Astrid Groenen bij SpartnerS begonnen met een afstudeeronderzoek onder begeleiding van Karin Mastenbroek van SpartnerS.

Astrid legt uit waar haar onderzoek over gaat: “De omgeving van bedrijven verandert constant door o.a. technologische ontwikkelingen, nieuwe concurrenten of veranderende vraag. Daarnaast zorgen onverwachte situaties (zoals de uitbraak van COVID-19) dat organisaties waakzaam moeten zijn en mee moeten bewegen met deze veranderingen. Daarom is het erg belangrijk om wendbaar te zijn als organisatie.”

Hoe creëer je een wendbaar bedrijf? Zeker in de maakindustrie is dit erg lastig, omdat de rollen en de regels strakker zijn. Er is meer hiërarchie en autoriteit, de beslissingen worden meer gecentraliseerd gemaakt en vaak wordt er minder gebruik gemaakt van verbale communicatie. Toch zijn ook daar natuurlijk een aantal methodes bedacht om meer flexibiliteit in het bedrijf te creëren, maar deze methodes zijn gefocust op de technische of procesmatige aspecten in het bedrijf. Er is nog weinig bekend over hoe de medewerkers in het bedrijf zelf impact kunnen hebben met het zicht op wendbaarheid. Dit is ook iets waar SpartnerS Organisatieadvies een antwoord op zoekt.

Uit onderzoek blijkt dat als medewerkers zich meer adaptief gaan gedragen (vragen stellen, feedback geven, anticiperen), een bedrijf zelf meer wendbaar wordt. Daarnaast blijkt dat als leidinggevenden zich als transformationele leiders gaan gedragen, dit een effect heeft op hoe adaptief medewerkers zich gedragen. Hier is echter weinig onderzoek naar gedaan in de maakindustrie. Ook is het niet duidelijk wat de mechanismes zijn die ervoor zorgen dat deze gedragingen zich voor doen.

Daarom gaat Astrid Groenen dit voor ons onderzoeken.

Astrid: “Voordat ik begon aan mijn Master Innovation Management op de Technische Universiteit in Eindhoven, studeerde ik Work and Organisational Psychology op de Universiteit van Tilburg. Ik ben altijd dus geïnteresseerd geweest in ook de menselijke aspecten van bedrijven, en dit sloot erg goed aan bij de interesses van SpartnerS en Karin Mastenbroek. Het onderwerp van dit onderzoek is daarom ook in samenwerking met Karin tot stand gekomen. De volgende vragen zullen worden beantwoord in dit onderzoek:

  1. Hoe beïnvloedt transformationeel leiderschap het adaptieve gedrag van de medewerkers in kleine tot middelgrote maakbedrijven?
  2. Hoe heeft het adaptieve gedrag van individuen in kleine tot middelgrote maakbedrijven invloed op de wendbaarheid van deze bedrijven?

Ik ga dit onderzoeken door middel van vragenlijsten (in te laten vullen door medewerkers), om te begrijpen hoe leiderschap invloed heeft op het gedrag van medewerkers, en eventueel een aantal interviews met de eigenaren en leidinggevenden van deze bedrijven, aan de hand van de uitkomsten van de vragenlijsten. Ik heb er zin in, en ben zelf ook erg benieuwd naar wat de resultaten zullen zijn!”

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *