Wendbaar werken en scrum
Nieuwe leiderschapsbalans in de organisatie
Agile werken verovert op dit moment de wereld. Agile betekent wendbaar en het is een filosofie, een nieuwe manier van werken. Wij noemen het dus liever wendbaar werken. Een manier van werken die veranderingen omarmt en klanttevredenheid vooropstelt. De pijlers zijn een wendbare strategie, multidisciplinaire teams, visueel werken, korte cycli en snel resultaat leveren.
Om wendbaar werken en de bijbehorende methodieken goed in te voeren moet gelijktijdig worden gewerkt aan methodieken van wendbaar werken, wendbaar leiderschap en optimale teamsamenwerking. Gevolg van wendbaar werken is een nieuwe balans in leiderschap; medewerkers tonen meer leiderschap en managers maken de beweging van directief naar faciliterend en coachend leiderschap. Een mooie win-win situatie!
Scrum is één van de methodieken binnen wendbaar werken, een methodiek die vooral in de IT veel wordt gebruikt voor projecten waarvan de weg naar succes niet vooraf te bepalen is. Leren door te doen in korte cycli van 1 -2 weken door zelfsturende teams. Het blijkt ook bij andere organisaties goed te werken.
Maar waarom zijn Agile en scrum zo populair en effectief?
Veel directeuren en managers worstelen met de vraag hoe ze de kennis en ervaring van medewerkers optimaal in kunnen zetten. Hoe kunnen medewerkers worden uitgedaagd om eigenaarschap te tonen en actief mee te denken en te werken aan het succes van de organisatie? Meer grip en betekenis voor medewerkers leidt tot meer plezier, meer betrokkenheid en betere resultaten.
Voor deze uitdaging zijn al vele oplossingen bedacht, denk bijvoorbeeld aan sociotechniek, autonome taakgroepen, de cellen van Eckart Wintzen, de aanpak bij Semco en zo meer. Al deze aanpakken hebben als doel om medewerkers meer grip en invloed te geven, meer betrokken te maken, meer autonomie te geven en meer eigenaarschap te laten zien.
Bij wendbaar werken en scrum is dat niet anders. Multidisciplinaire teams worden gevormd om op basis van een heldere opdracht zelf het ‘hoe’ te bepalen. De methodiek van scrum ondersteunt dit proces en de praktijk wijst uit dat mensen en teams tot heel veel in staat zijn. Betere en snellere resultaten. Hoera!
Als de invoering goed verloopt dan gaan medewerkers meer eigenaarschap en leiderschap tonen, precies wat het management wilde. Maar wendbaar werken en scrummen vragen van het management een andere rol en ander leiderschap. Faciliterend en coachend leiderschap, een heldere visie, heldere opdrachten (wat?) en vrijheid geven in de uitvoering (hoe?). Faciliteren en stimuleren van de ontwikkeling van teams en individuen.
Helaas gaat het daar vaak mis, want veel managers vinden het lastig om niet langer dagelijks mee te sturen en mee te beslissen over het hoe.
Ons advies; gewoon beginnen maar wel direct beginnen met aandacht voor de methodieken van wendbaar werken, wendbaar leiderschap en met teamsamenwerking. Dat leidt geheid tot meer succes en meer plezier, van medewerkers en van managers.
Wil je meer weten over deze nieuwe manier van leidinggeven, kijk dan eens op onze pagina over nieuwe leiderschap: klik hier.