Mediaberichten maart 2023

Bericht 3 maart 2023

Te veel werk, te weinig mensen? De oplossing kan eenvoudiger zijn dan je misschien verwacht. Want in plaats van investeren in (het aantrekken van) extra personeel kun je ook investeren in de productiviteit van de mensen die je al aan boord hebt.

Hoe je dat doet? Door eens goed te kijken waar je medewerkers hun tijd aan besteden en welke handelingen daarbij niet-waarde toevoegend zijn. Maar ja, waar haal je de tijd vandaan om dit te doen als je tot over je oren in het werk zit? Geen zorgen: dit kun je volledig uitbesteden!

Wij noemen het een Multi Moment Opname (MMO). En het meest waardevolle hiervan is dat het niet alleen de productiviteit meet, maar ook direct de verspillingen en de oorzaken daarvan in kaart brengt.

Na een MMO heb je een analyse – inclusief percentages – (van de oorzaken) van de verspillingen in handen. Het ideale startpunt om de grootste verspillingen direct aan te pakken waardoor je personeelstekort al snel kleiner wordt. En doordat bij een MMO de medewerkers betrokken worden, creëer je ook meteen draagvlak om te verbeteren.

Dus wil jij snel de productiviteit verbeteren zonder capaciteit te verliezen? Dank dan eens aan een Multi Moment Opname. Hier vind je meer informatie over een Multi Moment Opname: Multi Moment Opname | SpartnerS

#productiviteit #personeelstekort #productie

Bericht 10 maart 2023

“We hebben de organisatiestructuur nu weer staan.” Deze conclusie trok Martijn van Ee, algemeen directeur bij Van Ee Staalspecialisten, nadat hij toelichtte hoe het verandertraject in zijn bedrijf heeft gelopen.

Door de groei, verhuizing en samenvoeging van twee bedrijven was Van Ee eigenlijk een nieuw bedrijf geworden met veel nieuwe medewerkers en medewerkers die nog maar kort in hun functie zaten. Om meer duidelijkheid binnen de organisatie te krijgen leek het Martijn destijds dan ook een goed moment om, met hulp van Karin Mastenbroek en Willian Groenen van SpartnerS, een organisatieverandering door te voeren.

En Van Ee mag trots zijn op de resultaten die ze hiermee wisten te bereiken. Enkele van deze resultaten op een rijtje:
– Er is een betere afstemming van de producten en de projecten door de fabriek.
– Er is meer snelheid in de werkplaats door de aanstelling van voormannen.
– Er is een verbetercultuur ontstaan waarin problemen structureel worden opgelost.
– De processen zijn beheersbaarder geworden door een betere planning.
Martijn: “Nog lang niet alles gaat geweldig, maar we zijn wel op de goede weg.” Nadat Van Ee wat tijd heeft genomen om te settelen en te groeien naar elkaar, lijkt er nu weer ruimte om na te denken over volgende stappen en welke investeringen daar het beste bij passen. Het is mooi om te zien hoe Van Ee, door in beweging te blijven, ervoor zorgt in staat te blijven hun klanten optimaal te bedienen. En wij zijn trots dat wij daar ons steentje aan bij konden dragen.

Lees hier hoe Van Ee tot deze resultaten wist te komen: Klaar voor groei door anders te organiseren (spartners.nl)

#verandermanagement #organisatieontwikkeling #leiderschap #leiderschapsontwikkeling

Bericht 16 maart 2023

Familie is je belangrijkste kapitaal! Wees er dan ook zuinig op. Bij de familiebedrijven waar wij over de vloer komen zien we dat het best lastig kan zijn om de cohesie binnen de familie intact te houden. Zeker als er grotere verschuivingen in zicht komen, zoals een bedrijfsopvolging. Als dit niet tijdig of onzorgvuldig wordt besproken kan dit tot een familieconflict leiden.

Omgaan met familiare dynamieken binnen familiebedrijven is dan ook een uitdaging, voor zowel de familieleden als voor een adviseur die de familie bijstaat. In een familiebedrijf gaat het om meer dan alleen geld. Familieleden binnen familiebedrijven kunnen andere ideeën hebben over de verdeling van het geld. Echter geschillen over geld gaan vaak over diepgewortelde familie gebonden frustraties. Een multidisciplinaire begeleiding door iemand die hier oog voor heeft, zeker in de bedrijfsopvolging, is dan ook essentieel.

Er zijn risico’s op conflicten die ontstaan door overlapping van het bedrijf en de familie. Zo kan er sprake zijn van rolverwarring omdat een familielid je het ene moment aanspreekt als collega en het andere moment als familielid. Frustraties over competenties of favoritisme binnen de familie spelen ook een rol.

Belangrijk is dat de adviseur gevoeligheden detecteert, ze durft te benoemen en een effectieve communicatie op gang brengt. Een externe partij is emotioneel niet betrokken en kan dit daarom beter. Zo kunnen familiaire spanningen voorkomen worden en er sneller de juiste stappen voorwaarts gezet worden.

Wil jij je familie samenhouden? Wees er dan zuinig op! Download onze gratis Whitepaper over bedrijfsopvolging voor meer informatie over dit onderwerp: Whitepaper: Whitepaper: “Bedrijfsopvolging in het familiebedrijf” | SpartnerS

#familiebedrijf #maakindustrie #bedrijfsopvolging #opvolging

Bericht 23 maart 2023

“Veranderen doet pijn.” Veranderingen kunnen als bedreigend ervaren worden. En hersenonderzoek heeft uitgewezen dat sterke bedreigingen op het sociale vlak dezelfde hersengebieden activeert als fysieke pijnprikkels. Best goed om te weten als je in een veranderproces zit en niet begrijpt waarom de betrokkenen zo moeizaam meegaan.

Het SCARF-model benoemt 5 mogelijke bedreigingen die in veranderprocessen een rol kunnen spelen:
– Status -> is er sprake van mogelijk verlies van iemands positie ten opzichte van anderen?
– Certainty (zekerheid) -> is er onduidelijkheid over iemands toekomst?
– Autonomy -> heeft iemand het gevoel zelf geen controle over gebeurtenissen te hebben?
– Relatedness (verbinding) -> heeft iemand het gevoel er niet bij betrokken te worden of erbij te horen?
– Fairness (rechtvaardigheid) -> heeft iemand het gevoel dat er sprake is van een oneerlijke verdeling?

Als je merkt dat het veranderproces ergens stokt, check dan eens of het probleem wellicht op één van bovenstaande gebieden zit. In de vele verandertrajecten die wij als organisatieadviseurs mogen begeleiden zal dit ons in ieder geval helpen om beter te begrijpen wat er gebeurt. Erover in gesprek gaan en bekijken of er misschien mogelijkheden zijn om het gevoel van bedreiging wat weg te nemen kan zorgen voor de voortgang van het veranderproces.

Afgelopen weken zijn wij als team door een aantal collega’s bijgespijkerd op het gebied van de psychologie van leidinggeven en dit was één van de onderwerpen. Zo leren ook wij als collega’s van elkaar. Kennis is macht en samen is kracht. ☺️

#psychologie #leidinggeven #leiderschap #team

Bericht 31 maart 2023

Loopt jullie verkoper ook wel eens de productie binnen om te vragen of de order van zijn klant voorrang kan krijgen? Of zie je de afdelingssecretaresse conflicterende instructies krijgen over de taken waar zij prioriteit aan moet geven? Staat er bij de magazijnmedewerker tegelijkertijd een vrachtwagenchauffeur die spullen komt afleveren, een intern medewerker die spullen komt halen en een klant aan de balie te wachten?

In veel organisatiestructuren zie je medewerkers die instructies ontvangen van meerdere leidinggevenden of meerdere afdelingen. De medewerker zal telkens moeten kiezen welke taken hij prioriteit geeft. Bovendien kunnen de instructies conflicterend zijn. Deze medewerker kan in een loyaliteitsconflict belanden. Want welke leidinggevende of welke afdeling geeft hij voorrang?

De medewerker voelt de onmacht. Hij kan het namelijk nooit goed doen. Dit kan als stressvol ervaren worden en demotiverend werken. Bovendien wordt het moeilijker om efficiënt te werken. Belangrijk dus om hier aandacht voor te hebben.

Helemaal voorkomen kun je het niet, maar als het probleem groot is zijn er wel mogelijkheden om het kleiner te maken. Je kan de taakverdeling herzien en de functie splitsen. Haal wat taken weg en leg die ergens anders neer. Ook helpt het om verantwoordelijkheden af te bakenen en intern duidelijke afspraken te maken. Wellicht kan er ook een “leider” toegewezen worden die de beslissingen neemt.

Het uitdragen van een bedrijfscultuur waarin open communicatie, teamwork en samenwerking centraal staan is ook hierbij belangrijk. Want als team en met gezond verstand lossen collega’s onderling al veel op. 😊

#team #leiderschap #organisatiestructuur

Meer informatie?