Mediaberichten december 2022

Bericht 2 december 2022

Nederlandse machinebouwers behoren tot de top van de wereld! Deze conclusie trok Siemens Nederland B.V. in hun zeer lezenswaardige whitepaper “De digital journey en uitdagingen voor machinebouwers”.

Wij delen graag twee relevante conclusies uit dit document:

 • Nederlandse machinebouwers moeten over van automatisering naar digitalisering. Om de voorsprong te kunnen behouden is er tijd en kennis nodig en die ontbreekt. 42% van de machinebouwers heeft nog geen digitale strategie (de overige 58% heeft die dus wel of deels). Overigens wil 80% van de machinebouwers wel een digitale strategie ontwikkelen. De grootste uitdaging voor deze bedrijven is: waar te beginnen.
 • Er zijn nieuwe verdienmodellen nodig. De ontwikkelingen op het gebied van digitalisering zijn groot. Alleen met nieuwe verdienmodellen kun je hiervan profiteren. Maar machinebouwers focussen momenteel vooral op technologische ontwikkelingen. Ze vinden het ook lastig om de klanten te overtuigen van de voordelen van digitalisering, vooral omdat ze zelf de toegevoegde waarde nog niet altijd zien. Nieuwe businessmodellen vragen een andere manier van kijken naar wat relevant is voor je bedrijf, evenals een andere waardepropositie.

Om je op weg te helpen wordt er in het document ook richting gegeven aan hoe je nieuwe verdienmodellen kunt opstellen.

 • Denk daarbij aan strategische overwegingen: nieuwe dingen aanbieden, financiële optimalisatie en duurzaamheid. –
 • Operationele vraagstukken zoals onderhoudsoptimalisatie, lagere levenscycluskosten of het vermijden van risico’s. –
 • Maar ook technologische aspecten als technologie-architectuur, cybersecurity van IT en OT of het aanbieden van applicaties.

Nieuwsgierig waar je staat ten opzichte van je concurrenten? Maak dan gebruik van de benchmark die je ook in het document terug kunt vinden.

De whitepaper is in zijn geheel te lezen via sie.ag/3FlJDbV. En, kun je na het lezen ervan nog hulp gebruiken, dan helpen we je graag op weg om op z’n minst dat begin te maken.

#digitalisering #strategie #machinebouw

Bericht 9 december 2022

“Lopen we weer tegen datzelfde probleem aan! Hoe kan dat nou. Hier hebben toch over gesproken?” Tja, niet alle besprekingen zijn even succesvol. Blijkbaar heeft iemand iets niet helemaal begrepen en is het probleem toch niet opgelost.

Het zou natuurlijk kunnen dat er niet goed geluisterd is. Goed luisteren betekent namelijk dat je niet alleen hoort dát er iets gezegd wordt, maar ook daadwerkelijk probeert te begrijpen wát er gezegd wordt.

En dit vraagt een actieve houding tijdens het luisteren. Actief luisteren stelt mensen in staat problemen beter te begrijpen. Maar hoe doe je dat: actief luisteren? Hieronder een aantal zaken waar je op kunt letten:

 1. GEEF AANDACHT
  – Focus op de ander
  – Maak oogcontact
  – Laat je niet afleiden
  – Observeer de lichaamstaal
  – Laat de boodschap binnenkomen
 2. LAAT ZIEN DAT JE LUISTERT
  – Knik
  – Laat je gezicht “spreken”
  – Zeg zelf niets
  – Neem een open, uitnodigende lichaamshouding aan
 3. GEEF FEEDBACK
  – Stel open vragen
  – Vat samen
  – Reageer op gevoelens
 4. STEL JE MENING OF OORDEEL UIT
  – Laat de ander uitpraten
  – Onderbreek niet met tegenargument of eigen verhaal
  – Denk na voor je je mening of oordeel geeft
 5. REAGEER GEPAST
  – Reageer open, eerlijk en begripvol
  – Geef je mening respectvol
  – Behandel de ander zoals je zelf behandeld wilt worden

Het gaat erom dat je aandachtig luistert en reflecteert op wat er gezegd wordt zonder te oordelen en/of advies te geven. Creëer ruimte voor vragen en antwoorden ter verduidelijking van het gesprek. Hierdoor zal jij als luisteraar de volledige boodschap beter begrijpen.

Afgelopen weken hebben we met de groep aandacht besteed aan dit thema. En tja, reflecteren zonder advies te geven, dat blijkt voor (organisatie)adviseurs niet vanzelfsprekend ?

#leiderschap #team #communicatie

Bericht 16 december 2022

“Je gaat het pas zien als je het doorhebt” (Johan Cruijff). Leidinggeven is zo simpel nog niet! Want waarom gaan je collega’s soms niet mee in de richting die jij op wilt? Waarom reageert mijn collega zoals die reageert? En wat kan je doen zodat je wel het gewenste effect krijgt?

Om dat te begrijpen is het goed om meer te weten te komen over de psychologie van beïnvloeden. En hoewel dat misschien heel omslachtig klinkt, kun je met de kennis van slechts een aantal feiten al leren hoe je anderen op een positieve manier kunt beïnvloeden. Speciaal voor leidinggevenden in technische bedrijven verzorgen wij daarom de workshop “Psychologie van leidinggeven”.

Tijdens deze workshop gaan wij in op de psychologisch kant van communicatie. We praten ook over de basale werking van onze hersenen en wat je daardoor kunt leren over het gedrag van mensen in een samenwerking. Hiermee leer je hoe je mensen kunt beïnvloeden en hoe je ervoor kunt zorgen dat je gedrag en communicatie het gewenste effect heeft op collega’s.

We zullen praktisch aan de slag gaan en dit afwisselen met een theoretische onderbouwing. En er is ruimte om met andere deelnemers kennis en ervaring uit te wisselen.

De workshop vindt plaats op 28 februari van 14.00 tot 21.00 uur op ons kantoor in Nuenen. Wil jij leren hoe je op een positieve manier het gedrag van anderen kunt beïnvloeden? Geef je dan nu op voor deze praktische workshop. Voor meer informatie, klik hier: .

Deze workshop is de eerste uit de cyclus van vier workshops over aantrekkelijk leiderschap in de techniek: Hoe krijg je ze mee? Meer over deze volledige cyclus vind je hier:

Bericht 23 december 2022

De sloffen werden vervangen voor pumps bij ons kerstdiner dit jaar. De afgelopen twee jaren zaten we achter onze laptops om, weliswaar online, toch even samen het jaar af te sluiten en op het nieuwe jaar te toosten. Dit jaar konden we echter gelukkig weer “ouderwets” de glazen echt tegen elkaar tikken.

Dit alles in een indrukwekkend kasteel. Met een walking diner kregen we de gelegenheid met alle aanwezigen een praatje te maken.

We kijken terug op een heel gezellige avond op een sfeervolle locatie. Voor de voeten in die pumps bleek het echter wel een zware avond, dus die sloffen die we de afgelopen jaren aan konden houden bleken zo slecht nog niet. Misschien toch eens overwegen om de sloffen, ook bij de walking diner, erin te houden. ?

Wij wensen iedereen fijne feestdagen.

#team #kerstdiner #gezellig

Bericht 26 december 2022

Flexibel zijn EN efficiënt werken kan samengaan! Door alles strak in te regelen werk je het meest efficiënt. Alleen komt dat je flexibiliteit meestal niet ten goede. Toch vragen klanten vaak iets dat afwijkt van de standaard. En daarvoor willen ze niet teveel betalen. Belangrijk dus om efficiënt te blijven werken zodat je kosten niet oplopen. Maar hoe houd je dan toch je flexibiliteit?

Bedrijven in de maakindustrie maken daarvoor steeds meer gebruik van Agile en Scrum. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Het vraagt om een andere manier van denken en een andere manier van plannen. Maar het is goed te leren en vervolgens is het vooral een kwestie van doen!

Zorg dat ook jij deze stap zet in je concurrenten voor bent. Wij helpen je daarbij graag op weg in de gratis interactieve workshop “Wendbaar werken in de maakindustrie met Agile & Scrum”. Leer, oefen en ervaar de kracht van Agile en Scrum. En we laten je uiteraard niet gaan voordat we de vertaalslag naar jouw praktijk hebben gemaakt.

Dus heb je donderdagmiddag 26 januari 2023 nog ruimte in je agenda? Neem dan GRATIS deel aan de workshop en leer in één middag hoe jij Agile en Scrum in jouw bedrijf toe kunt gaan passen. Als dat niet efficiënt is… ?

Klik hier voor alle informatie: bit.ly/3I2LxA8

#workshop #agile #scrum

Meer informatie?

Print Friendly, PDF & Email